HOLÝŠOVSKÉ KOLÁČE (12-18 koláčů)
Od tety Vlasty 🥰
TĚSTO
- 1000 g polohrubé mouky prosáté + na podsypání
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 7 vajec
- 70 g droždí
- 10 g soli
- citronová kůra ze 2 citronů
- vanilkový cukr
- rum podle konzistence, ca 6 lžic
- 345 ml vlažného mléka (podle konzistence, radši přidávat postupně)
- 2 vejce na potření okrajů
“Holka pamatuj si: na koláče čim řidší těsto, tim jsou lepší koláče. Na knedlíky musít bejt tuhejší.”
TVAROH
- 1000 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 1000 g plnotučného tvarohu v alobalu
- 200 g másla
- 300 g cukru
- 6 vajec, zvlášť bílky a žloutky
- citronová kůra ze 2 citronů
- vanilkový cukr 2 pytlíčky
- rum
Žlouty, cukr a máslo se vyšlehají, přidá se tvaroh a citronová kůra. To se zase vyšlehá. Zvlášť se pak vyšlehá sníh z bílků a ten se pak zamíchá do tvarohu. Podle konzistence se přidá rum.
“Rum je tam proto, aby se to nekazilo. Protože koláče se pekly ve čtvrtek a pouť byla v neděli, tak se do všeho musel přidat rum, aby se to nekazilo.”
POVIDLA
- 800 g
- rum podle konzistence tak, aby se dal dobře stříkat sáčkem
MÁK
- 300 ml mléka
- 400 g mletého máku
- 40 g cukru krupice
- vše se povaří do zhoustnutí a přidá se rum
- pokud by byla konzistence moc tuhá, přimíchá se vejce
SMETANA NA POTŘENÍ
- zakysaná smetana 16 % 1400 g
- pokud je moc hustá, může se naředit šlehačkou nebo mlékem
ROZINKY
- 200 g rozinek předem namočených v rumu
ŠLEHAČKA NA ZDOBENÍ
- 1500 ml 33-40% šlehačky
- může se přidat škrob (ztužovač) podle potřeby transportu
Na celý recept jsme spotřebovaly ca půl flašky rumu.
POSTUP:
Žloutky, cukr a máslo se vyšlehají, přidá se k tomu prosátá mouka a citronová kůra. V mouce se udělá důlek a rozdrobí se do něj droždí, trošku se to pocukruje, přilije se mléko a rum a těsto se vypracuje hezky dohladka (trvá to ca 10 minut). Z bílků se vyšlehá sníh a ručně se zapracuje do těsta. Těsto se lehce popráší moukou, přikryje a dá kynout, mělo by vykynout ca dvojnásob (teta říkala, že musí zaplnit mísu 😀)
Na koláče je potřeba vystřihnout pečicí papíry – obkreslí se hluboký talíř a kolečko se vystřihne – tohle je potřeba změřit, aby se vám vešly dva koláče na plech. Můžete dělat koláče i větší, tak aby to bylo velikostně ca na mělký talíř – tam jen nevím gramáž těsta.
Až těsto dobře vykyne, začnou se dělat bochánky. Na velikost menších koláčů to je 120 g těsta na jeden, bylo z toho 18 koláčů. Těsto na jeden koláč se zváží, dá se na pomoučenou pracovní plochu, zabalí se jako buchta a švy se obrátí dospod. Pak se bochánek jen jemně posouváním dotvaruje a utáhne a dá se kynout na připravené kolečko pečicího papíru, tentokrát už bez mouky. Ideální je udělat bochánky jen z poloviny těsta a zbytek dát stranou někam, kde je trochu chladněji (ne lednice, ani sklep!, jen trochu). Ve 30° nám bochánky kynuly půl hodiny.
Pak se začnou rozvalovat válečkem, už se nikam nepřidává mouka. Válečkem se jemně těsto rozvaluje ke krajům a nesmí se na něj tlačit, aby se těsto neposouvalo na papíru, jen se tak jemně rozprostírá. Rozválí se skoro ke krajům papíru a zbytek se rovnoměrně vymačká rukou a udělají se slablouniké okraje. Placky se nechají zase chvilku vykynout.
Okraje se potřou vajíčkem a na koláče se rozetře silná vrstva tvarohu témeř k okrajům. To se pak ještě uhladí do hladka trošinkou zakysané smetany (ca lžička). Takhle připravený koláč se začne zdobit podle libosti povidly a mákem ve zdobicím sáčku a rozinkami. Se vzhledem si nemusíte moc dělat starosti, protože to stejně pod vrstvou zakysanky a šlehačky nebude vidět. Spíš to zdobte tak, aby byly chutě při zakousnutí rovnoměrně rozprostřené.
Rozehřejte troubu na 180°/190° spodní horní ohřev a dejte péct první plech se 2 koláči, v polovině pečení plech otočte (podle toho, jak vám peče trouba) a pečtě ca 10-11 minut, dokud okraje nebudou zlaté. Mezitím zdobte další koláče a mějte připravený další plech. Ten z trouby vždycky nechte úplně vychladnout a nedávejte na něj hned další koláče!
Po vytažení z trouby stáhněte koláče hned z plechu, hned teplé je posypte plátky mandlí, potřete zakysanou smetanou a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Koláče nechte úplně vychladnout a až před podáváním je ozdobte vyšlehanou šlehačkou.
Během zdobení a pečení nezapomeňte, že na vás čeká ještě půlka těsta a celý proces opakujte 😀 Je to stopro lepší dělat ve více lidech! Všechny náplně si můžete připravit den předem, hodně vám to ulehčí práci v den pečení.
Koláče se dají i dobře zamrazit, jen je před tím nezdobte šlehačkou. Koláč v mrazáku je vždycky dobrej nápad pro strýčka příhodu.