BLOG

HOLÝŠOVSKÉ KOLÁČE (12-18 koláčů)

Od tety Vlasty 🥰

 

TĚSTO

  • 1000 g polohrubé mouky prosáté + na podsypání
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 7 vajec
  • 70 g droždí
  • 10 g soli
  • citronová kůra ze 2 citronů
  • vanilkový cukr
  • rum podle konzistence, ca 6 lžic
  • 345 ml vlažného mléka (podle konzistence, radši přidávat postupně)
  • 2 vejce na potření okrajů

 

“Holka pamatuj si: na koláče čim řidší těsto, tim jsou lepší koláče. Na knedlíky musít bejt tuhejší.”

 

TVAROH

  • 1000 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1000 g plnotučného tvarohu v alobalu
  • 200 g másla
  • 300 g cukru
  • 6 vajec, zvlášť bílky a žloutky
  • citronová kůra ze 2 citronů
  • vanilkový cukr 2 pytlíčky
  • rum

 

Žlouty, cukr a máslo se vyšlehají, přidá se tvaroh a citronová kůra. To se zase vyšlehá. Zvlášť se pak vyšlehá sníh z bílků a ten se pak zamíchá do tvarohu. Podle konzistence se přidá rum.

 

“Rum je tam proto, aby se to nekazilo. Protože koláče se pekly ve čtvrtek a pouť byla v neděli, tak se do všeho musel přidat rum, aby se to nekazilo.”

 

POVIDLA

  • 800 g
  • rum podle konzistence tak, aby se dal dobře stříkat sáčkem

 

MÁK

  • 300 ml mléka
  • 400 g mletého máku
  • 40 g cukru krupice
  • vše se povaří do zhoustnutí a přidá se rum
  • pokud by byla konzistence moc tuhá, přimíchá se vejce

 

SMETANA NA POTŘENÍ

  • zakysaná smetana 16 % 1400 g
  • pokud je moc hustá, může se naředit šlehačkou nebo mlékem

 

ROZINKY

  • 200 g rozinek předem namočených v rumu

 

ŠLEHAČKA NA ZDOBENÍ

  • 1500 ml 33-40% šlehačky
  • může se přidat škrob (ztužovač) podle potřeby transportu

 

Na celý recept jsme spotřebovaly ca půl flašky rumu.

 

POSTUP:

 

Žloutky, cukr a máslo se vyšlehají, přidá se k tomu prosátá mouka a citronová kůra. V mouce se udělá důlek a rozdrobí se do něj droždí, trošku se to pocukruje, přilije se mléko a rum a těsto se vypracuje hezky dohladka (trvá to ca 10 minut). Z bílků se vyšlehá sníh a ručně se zapracuje do těsta. Těsto se lehce popráší moukou, přikryje a dá kynout, mělo by vykynout ca dvojnásob (teta říkala, že musí zaplnit mísu 😀)

 

Na koláče je potřeba vystřihnout pečicí papíry – obkreslí se hluboký talíř a kolečko se vystřihne – tohle je potřeba změřit, aby se vám vešly dva koláče na plech. Můžete dělat koláče i větší, tak aby to bylo velikostně ca na mělký talíř – tam jen nevím gramáž těsta.

 

Až těsto dobře vykyne, začnou se dělat bochánky. Na velikost menších koláčů to je 120 g těsta na jeden, bylo z toho 18 koláčů. Těsto na jeden koláč se zváží, dá se na pomoučenou pracovní plochu, zabalí se jako buchta a švy se obrátí dospod. Pak se bochánek jen jemně posouváním dotvaruje a utáhne a dá se kynout na připravené kolečko pečicího papíru, tentokrát už bez mouky. Ideální je udělat bochánky jen z poloviny těsta a zbytek dát stranou někam, kde je trochu chladněji (ne lednice, ani sklep!, jen trochu). Ve 30° nám bochánky kynuly půl hodiny.

 

Pak se začnou rozvalovat válečkem, už se nikam nepřidává mouka. Válečkem se jemně těsto rozvaluje ke krajům a nesmí se na něj tlačit, aby se těsto neposouvalo na papíru, jen se tak jemně rozprostírá. Rozválí se skoro ke krajům papíru a zbytek se rovnoměrně vymačká rukou a udělají se slablouniké okraje. Placky se nechají zase chvilku vykynout. 

 

Okraje se potřou vajíčkem a na koláče se rozetře silná vrstva tvarohu témeř k okrajům. To se pak ještě uhladí do hladka trošinkou zakysané smetany (ca lžička). Takhle připravený koláč se začne zdobit podle libosti povidly a mákem ve zdobicím sáčku a rozinkami. Se vzhledem si nemusíte moc dělat starosti, protože to stejně pod vrstvou zakysanky a šlehačky nebude vidět. Spíš to zdobte tak, aby byly chutě při zakousnutí rovnoměrně rozprostřené.

 

Rozehřejte troubu na 180°/190° spodní horní ohřev a dejte péct první plech se 2 koláči, v polovině pečení plech otočte (podle toho, jak vám peče trouba) a pečtě ca 10-11 minut, dokud okraje nebudou zlaté. Mezitím zdobte další koláče a mějte připravený další plech. Ten z trouby vždycky nechte úplně vychladnout a nedávejte na něj hned další koláče!

 

Po vytažení z trouby stáhněte koláče hned z plechu, hned teplé je posypte plátky mandlí, potřete zakysanou smetanou a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Koláče nechte úplně vychladnout a až před podáváním je ozdobte vyšlehanou šlehačkou.

 

Během zdobení a pečení nezapomeňte, že na vás čeká ještě půlka těsta a celý proces opakujte 😀 Je to stopro lepší dělat ve více lidech! Všechny náplně si můžete připravit den předem, hodně vám to ulehčí práci v den pečení.

 

Koláče se dají i dobře zamrazit, jen je před tím nezdobte šlehačkou. Koláč v mrazáku je vždycky dobrej nápad pro strýčka příhodu.